Ιστορία Γ' Γυμνασίου


Σχεδιαγράμματα - παρουσιάσεις

Οι παρουσιάσεις όλων των μαθημάτων σε power point, όπως και πρόσθετο υλικό (βίντεο, ντοκιμαντέρ, αποσπάσματα ταινιών) κατά διδακτική ενότητα βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://istgym.pblogs.gr/

Εποπτικά σχεδιαγράμματα για κάθε ενότητα μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο http://www.2gymanli.gr/index.php/lessonsmaterial/20-historygkaliosis/47-historyg.html,

όπως και στην ιστοσελίδα του φιλολόγου Παναγιώτη Λούπαση.

Ενότητα 1: Η εποχή του Διαφωτισμού





Ενότητα 2: Η αμερικανική επανάσταση











Η γαλλική επανάσταση - βίντεο

Συνοπτικό και διαφωτιστικό βίντεο σχετικό με τη Γαλλική Επανάσταση, και μάλιστα σύμφωνα με την ύλη του βιβλίου της γ' Γυμνασίου:






Διαφωτισμός και Γαλλική Επανάσταση - πηγές

Διαφωτιστικό υλικό αλλά και ενδιαφέρουσες πηγές μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://sites.google.com/site/gallikiepanastasi/home.



Γυναίκες και Γαλλική Επανάσταση
Η δράση των γυναικών στη γαλλική επανάσταση ήταν καίρια και έντονη. Ωστόσο, σύντομα παραγκωνίστηκαν, τα δικαιώματά τους παραγκωνίστηκαν και η συνεισφορά τους αγνοήθηκε. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρον υλικό σχετικό με το θέμα της γυναικείας παρουσίας στη Γαλλική Επανάσταση.

Υπήρξε Γαλλική Επανάσταση για τιςγυναίκες;Έμφυλες διαστάσεις της ιδιότητας του πολίτη κατάτον 18ο αιώνα (παρουσίαση της αντίστοιχης ενότητας του μαθήματος Φύλο και Ιστορία του Τμήατος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διδάσκουσα: Ανδρονίκη Διαλέτη).


Και, καθώς μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, ένα δεκαπεντάλεπτο, διαφωτιστικό βίντεο για τη συμβολή των γυναικών στη Γαλλική Επανάσταση.






Ιμπεριαλισμός και αποικιοκρατία στον 19ο αιώνα

Διαφωτιστικό και συνοπτικό είναι το βίντεο προτείνεται από το κανάλι του youtube "Ted ed":








Ιστορικός χάρτης του Ελληνικού Κράτους

Δείτε τη σταδιακή προσάρτηση περιοχών μέχρι την τελική διαμόρφωση του ελληνικού κράτους.









Το αγροτικό ζήτημα


Από την ταινία "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο" του 1966 του Βασίλη Γεωργιάδη. Ήταν υποψήφια για Όσκαρ ξένης ταινίας και πραγματεύεται το ζήτημα της διανομής των τσιφλικιών του θεσσαλικού κάμπου. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη στο youtube εδώ. Στο παρακάτω απόσπασμα ο Μαρίνος Αντύπας, επιστάτης στα τσιφλίκια του θείου του Γεώργιου Σκιαδαρέση, μιλάει σε συγκέντρωση σε χωριό του κάμπου προσπαθώντας να κινητοποιήσει τους αγρότες να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία της γης που καλλιεργούν, με αποτέλεσμα να έρθει σε σύγκρουση με τον τσιφλικά και τον γιο του.





Στον Μαρίνα Αντύπα είναι αφιερωμένο και το τραγούδι "Ο Δάσκαλος" σε στίχους του Κ. Βίρβου και μουσική του Γ. Μαρκόπουλου. Αξίζει να διαβάσουμε τους στίχους:

Τον δάσκαλο, τον δάσκαλο 
αυτόν τον σαρδανάπαλο
να μου τον φέρετε στο στρώμα
που λέει στους χουσμεκιάρηδες
που λέει στους μεσιακάρηδες
ότι δικό τους είν’ το χώμα.

Τον δάσκαλο, τον δάσκαλο 
αυτόν τον σαρδανάπαλο
να σταματήσει πια να δασκαλεύει
με λόγια σαν και τούτα της φωτιάς
πως όποιος για το δίκιο δεν παλεύει
θα ζει και θα πεθαίνει σαν ραγιάς.

Τον δάσκαλο, τον δάσκαλο 
αυτόν τον σαρδανάπαλο
που κατσαπλιάδες έχει γύρω, 
παράδες θα γεμίσετε
το στόμα αν του κλείσετε
που τάζει στου κολίγους κλήρο.









Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο - ο Εθνικός Διχασμός














Δεν υπάρχουν σχόλια: