Μεσαιωνική Ιστορία 1. (β' γυμνασίου)Μεσαιωνική ιστορία για τη β' γυμνασίου, όπως επιγράφεται στο εξώφυλλο του βιβλίου μας, αν και ο όρος βυζαντινή εξακολουθεί να επικρατεί για την ύλη της συγκεκριμένης τάξης. Μιας και ακόμα είναι καλοκαιράκι, προτείνω, για να μπαίνουμε στο κλίμα, μια ταινία για τις περιπέτειες ενός ιππότη στη μεσαιωνική Αγγλία, τον οποίο ενσαρκώνει ο Heath Legger (o οποίος βραβεύτηκε μετά θάνατον για την ερμηνεία του Joker). Αν και έχει πολλή ροκ μουσική και αρκετούς σύγχρονους υπαινιγμούς, το medievalists.net την προτείνει ως πιστή στην ιστορική πραγματικότητα.
Για να περάσουμε σε κάτι πιο αυστηρά εκπαιδευτικό, αλλά συνοπτικό και περιεκτικό, ένα πεντάλεπτο βιντεάκι για την ακμή και την παρακμή της βυζαντινής αυτοκρατορίας (δυστυχώς με υπότιτλους στα αγγλικά και σε διάφορες άλλες γλώσσες, αλλά όχι και στα ελληνικά):
Στα ελληνικά και αναλυτικότερη είναι η παρουσίαση που επιμελήθηκε ο Λ. Τσακτσίρας:

Κατατοπιστική είναι και η χρονογραμμή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, με ενεργούς συνδέσμους και πολλές πληροφορίες για μια ποικιλία πτυχών και θεμάτων αυτής της ιστορικής περιόδου και όχι μόνο:

http://www.fhw.gr/chronos/gr/


Ενδιαφέρον είναι να παρακολουθήσουμε την εδαφική ανάπτυξη στο χρόνο της ρωμαϊκής  και της μετέπειτα βυζαντινής αυτοκρατορίας:

Στο ίδιο πνεύμα αλλά συνοπτικότερος είναι και ο παρακάτω χάρτης:

http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/xartes/edafiki%20exelixi%20byz.%20aut..htm


Πληροφορίες με βάση τη χρονολογική διαδοχή των αυτοκρατόρων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μπορείτε να βρείτε και στο Βυζαντινόν Χρονικόν.
Παρακάτω προτείνονται κάποιες παρουσιάσεις ενδεικτικών ενοτήτων του βιβλίου της β' γυμνασίου:
 


2. Ο Ηράκλειος και η δυναστεία του (610-717) Εσωτερική μεταρρύθμιση και αγώνας επιβίωσηςΚλασικά εικονογραφημένα, για όποιους γοητεύτηκαν από τον Ηράκλειο: μπορείτε να κατεβάσετε το αντίστοιχο τεύχος από εδώ, ή να το φυλλομετρήσετε στην παρακάτω παρουσίαση.
Το Ισλάμ, από τη σειρά κινουμένων σχεδίων "Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος":


Ενδιαφέρον, σύντομο και διαφωτιστικό το βίντεο για τη ρωσική ενογένεση:


Επανάληψη στην ύλη της ιστορίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: