Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Οδύσσεια: ο νόστος

Η λέξη νόστος, όπως είπαμε και στο μάθημα, σημαίνει την επιστροφή στην πατρίδα, τον επαναπατρισμό. Προέρχεται από το ρήμα νέομαι: «επιστρέφω», «γυρίζω πίσω στην πατρίδα μου».

Μπορείς να θυμηθείς, εκτός από τον νόστο του Οδυσσέα, τις αντίστοιχες πορείες του Μενέλαου, του Αγαμέμνονα και του Νέστορα. Είχαμε μιλήσει γι αυτές στο μάθημα; Θυμάσαι πού;

Από τη λέξη νόστος, όμως, προέκυψαν και άλλες λέξεις, που κρύβουν μέσα τους την ανάμνηση αυτού του ταξιδιού. Μερικές από αυτές, όπως και τους νόστους άλλων ηρώων, μπορείς να τις ανακαλύψεις εδώ, στην κατηγορία "Δραστηριότητες" στο αριστερό μενού.

Δεν ήταν μόνο ο Οδυσσέας που έκανε μακρόχρονα ταξίδια, αναπολώντας, όμως πάντα την πατρίδα του. Πορείες μακρινές έχουν σημαδέψει ανθρώπους σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας. Μερικές εικόνες από τέτοια ταξίδια, μπορείς να δεις εδώ, στην κατηγορία "Εικαστικό υλικό".

Γνωρίζεις άλλες ιστορίες ανθρώπων που ξενιτεύτηκαν; Ιστορίες από παραμύθια, ιστορίες των παππούδων, των γονιών σου ή και άλλων, μυθικών, ηρώων; Αν ναι, μπορείς να γράψεις όποια σ' αρέσει περισσότερο και να μου τη στείλεις. Περιμένω να τη διαβάσω με αγωνία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: