Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Ιστορία Γ' Γυμνασίου - Η δίκη του Κολοκοτρώνη

Το 1834 ο Θ.Κολοκοτρώνης και ο Δ.Πλαπούτας δικάστηκαν με την κατηγορίαν ότι υποδαύλιζαν εμφύλιο πόλεμο και ότι ενεργούσαν με σκοπό την ανατροπή της βασιλείας («επί σκοπώ καταργήσεως της Υψηλής Αντιβασιλείας, ήγουν επί σκοπώ καταργήσεως τού καθεστώτος πολιτεύματος»). Το δικαστήριον, με πλειοψηφία μιας μόνον ψήφου τους καταδίκασε αμφοτέρους σε θάνατο, ποινή η οποία μετατράπηκε σε εικοσαετή φυλάκιση. Αρνήθηκαν να συνυπογράψουν την καταδίκη ο προέδρος Α. Πολυζωϊδου και ο δικαστής Γ. Τερτσέτης. Μετά την ενηλικίωσή του, ο Όθων απένειμε χάρη στους καταδικασθέντες.

Το ιστορικό πλαίσιο μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω απόσπασμα:





Άξια μνήμης, ωστόσο, είναι η γενναία και έντιμη στάση των δύο δικαστών·υπό την πίεση του επιτρόπου Μάσον και των χωροφυλάκων του καθεστώτος που με βρισιές και λασπολογίες και προτεταμένη την λόγχη, υποχρέωναν δια της βίας τους Πολυζωΐδη και Τερτσέτη να υπογράψουν την θανατική καταδίκη των αγωνιστών. Η απάντηση του Τερτσέτη ήταν: "Το σώμα μας δύνασθε να το κάμητε όπως θέλετε, αλλά τον στοχασμόν και την συνείδησίν, δεν θα δυνηθήτε να τα παραβιάσητε". Στον δε υπουργό Δικαιοσύνης Κ.Σχινά, ο Πολυζωῒδης απάντησε: "Προτιμώ την αποκοπήν της χειρός μου, αλλά δεν υπογράφω". Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους, δικάστηκαν για την έντιμη αυτή στάση τους.

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από την ταινία "Η δική των δικαστών" σε σκηνοθεσία του Πάνου Γλυκοφρύδη και αναπαριστά το κλίμα που επικρατούσε στη δίκη του Κολοκοτρώνη και τις πιέσεις που δέχτηκαν οι δύο δικαστές που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: